Vrei testosteron?
Nu trebuie neaparat sa iti faci injectii cu steroizi, corpul tau il poate produce pentru tine !
Ce este testosteronul ?
Testosteronul este principalul hormon masculin. El este secretat in cea mai mare parte de catre testicul, sub actiunea hormonului luteinizat (LH). LH este secretat la randul sau de catre glanda hipofiza sub influenta unui alt hormon reglator LHRH ( luteinizing hormone releasing hormone), produs de hipotalamus. Reglarea secretiei de testosteron se face in principal printr-un sistem de feed-back negativ controlat la nivelul de estrogeni. Pe langa testosteron in corp mai exista si alti hormoni androgeni, secretati de testicul sau glandele suprarenale, insa in cantitati mult mai mici.
La ce este folositor?
Testosteronul are doua mari functi: androgenica si anabolica. Functia androgenica se refera la dezvoltarea caracterelor sexuale secundare cum ar fi: pilozitate de tip masculin, secretia de sebum, dezvoltarea scheletului, ingrosarea vocii, repartitia depozitelor de grasime, agresivitate.
Functia anabolica se refera la stimularea sintezei de proteine printre care si proteine musculare, intr-un cuvant testosteronul te face sa fi barbat. Un nivel scazut de testosteron poate duce la probleme diverse, cum ar fi: atrofierea muschilor, demineralizarea oaselor, atrofierea penisului, dispunerea grasimii de rezerva dupa un tipar feminin, depresie, scaderea capacitatii de concentrare , insomnii, diminuarea libidoului, impotenta, sterilitate. Cu atat mai mult, pentru cei care vor sa isi creasca masa musculara si forta, un nivel crescut de testosteron este absolut necesar.
Pãrti negative
In corp testosteronul sufera mai multe transformari, cele mai importante fiind estrogeni si DHT (dihidrotestosteron).DHT-ul indeplineste roluri importante, fiind responsabil printre altele cu manifestarea efectelor androgenice. In acelasi timp DHT este de 1,5 ori mai anabolic decat testosteronul. Excesul de testosteron determina niveluri crescute ale acestor doi hormoni, putandu-se manifesta prin efecte cum ar fi: ginecomastie (excesul de estrogeni), chelire prematura, marirea prostatei, pilozitate excesiva, acnee (excesul de DHT). Aceste probleme sunt in stransa legatura si cu alte mecanisme, predispozitia genetica fiind un factor decisiv in aparitia lor.
Metode de marire a nivelului natural de testosteron
Expunerea la soare are un efect direct de crestere a secretiei de testosteron. Un regim de viata regulat, cu perioadele de somn noaptea si cu exercitii de inviorare dimineata sub razele soarelui poate parea desprins din povestile bunicilor insa este o metoda sigura si absolut naturala, cu eficienta demonstrata stiintific.
Excitarea sexuala poate fi asociata cu un nivel crescut de testosteron insa eliberarea acestei tensiuni duce rapid la o scadere dramatica a acestuia su la o crestere a nivelului de estrogen si hormoni catabolici. Deci excesul de sex, pe langa consumul de calorii si consumul nervos iti poate scadea si nivelul de testosteron. Lipsa de somn si stresul determina o scadere dramatica a secretiei de testosteron si in acelasi timp o crestere a secretiei de hormoni catabolici. Dormiti cel putin 8 ore pe noapte si evitati pe cat posibil starile conflictuale printr-o atitudine relaxata vis-a-vis de probeleme zilnice.
Dieta
Studii complexe au aratat ca dieta are o mare influenta asupra nivelului de testosteron. Din pacate nu toate corelatiile sunt pozitive. Un nivel crescut de testosteron este determinat de consumul marit de grasimi saturate (asa zisele grasimi „rele”), colesterol si de un consum reduc de proteine. Totodata o dieta cu 40% grasimi a produs o crestere semnificativa a secretiei de testosteron fata de o dieta cu 20% grasimi. Pentru a echilibra balanta se considera ca este optim sa se consume grasimi saturate (gasite in principal in alimente nesaturate si polisaturate in proportie de 70%. Nu numai procentul de nutrienti ci si provenienta lor pate face diferenta: proteinle de origine animala permit cresterea mai mare a nivelului de testosteron decat proteinele de origine vegetala (soia de exemplu). Cantitati ridicate de carbohidrati cu indice glicemic mare au un impact negtiv asupra secretiei de testosteron, deci evitati pe cat posibil consumul lor. Pastrati glucidele simple (dextroza) pentru shake-ul de dupa antrenament folosind in rest surse de carbohidrati complecsi (legume , fructe, cereale). Desi fibrele in exces sunt considerate alimente care franeaza secretia de testosteron ele sunt absolut necesare pentru un sistem digestiv sanatos ,deci consumati-le cu moderatie.
Antrenamentul
Intr-un studiu efectuat in 1996 s-a demonstrat ca raportul de anabolism/catabolism este mai mare in cazul efectuarii a 3 seturi pe exercitiu fata de situatia cand se efectueaza un singur set pe exercitiu. Totadata, cu cat grupele musculare implicate sunt mai mari , cu atat secretia de testosteron este mai mare, astfel, genoflexiunile produc o crestere mai mare decat impinsul de la piept, de exemplu. La polul opus se afla supraantrenamentul. In cazul celor care depasesc capacitatea de refacere a organismului secretia de testosteron intra intr-un declin puternic. Antrenamentele aerobice determina o scadere a secretiei de testosteron insa prin faptul ca au multiple efecte benefice asupra aparatului cardiovascular ele nu trebuie sa lipseasca din nici un program de antrenament, nu depasiti totusi 20-30 minute pe sedinta.
Suplimente
Exista o serie de suplimente care s-au dovedit a fi eficiente in marirea secretiei naturale de testosteron.
ALC- Acetil-L-Carnitina- este o forma acetilata a binecunoscutului aminoacid L-Carnitina. Este considerata o substanta capabila sa mareasca secretia naturala de LH, oferind totodata beneficii in domeniul slabirii, protectiei creierului impotriva toxinelor naturale sau exogene, este de peste 1000mg pe zi. Daca nu aveti la dispozitie decat carnitina obisnuita luati cel putin 2000mg pe zi.
ZMA- zinc-magneziu-aspartat. Este o forma de zinc usor asimilata. Luata seara inainte de culcare acest supliment asigura pe langa un somn odihnitor si o secretie marita de testosteron. Asocierea cu magneziu si vitamina B6 face ca efectul final sa fie mult imbunatatit. Daca este luat impreuna cu alte suplimente sau surse de calciu zincul nu este absorbit la fel de bine, deci luati ZMA daca este posibil pe stomacul gol si nu va multumiti cu variante mai ieftine de zinc sau cu cantitatile continute in multivitaminele/multimineralele obisnuite.
Steroizi
Administrarea de steroizi anabolici sau de prohormoni va duce inevitabil la declansarea sistemului de feed-back negativ, reducand capacitatea naturala a organismului de a produce testosteron, pe termen lung sau pe viata.
HORMONII
Sunt factori de reglare, care alaturi de SN determina nivelul activitatilor celulare. Sunt produsi in organism in structuri celulare.
Clasificare
Dupa natura structurii producatoare:
1) hormoni glandulari
2) hormoni de neurosecretie
3) hormoni glandulotropi
4) hormoni tisulari
5) substante mediatoare.
Dupa structura chimica a subst hormonale deosebim:
6) hormoni derivati din aminoacizi (AA)
7) hormoni derivati din peptide si proteine
8) hormoni derivati din lipide
Dupa solubilitate:
Hormoni hidrosolubili
- H. paratiroidian
- Calcitonina
- H. de crestere
- H. foliculostimulator (FSH)
- H. luteinizant (LH)
- Prolactina
- ACTH
- TSH
- Vasopresina
10. Gastrina
11. Secretina
12. Glucagon
13. Insulina
14. Angiotensina II
15. Catecolaminele
Hormoni hidrofobi:
- Cortizolul
- Estradiolul
- Progesteronul
- Testosteronul
- Triiodtironina
- Tiroxina
- Calcitriol
Mecanism de actiune
Toti hormonii se leaga de receptori specifici, localizati in interiorul celulei tinta. Exista un al doilea mesager folosit pentru a transmite mesajul in interiorul celulei tinta (AMPc, ioni de calciu, inozitol trifosfatul si diacilglicerolul.
HORMONI DERIVATI DIN AMINOACIZI
HISTAMINA
-hormon tisular, se gaseste in: – plamani,
– tegumente,
– tract gastro-intestinal.
–Precursor: HISTIDINA
-Stimuleaza secretia gastrica;
-Histamina joaca rol in ciclul somn-veghe-somn.
SEROTONINA
-Hormon tisular, produs de SNC (hipotalamus) in: – intestin
– splina;
– plamani.
–Precursor: TRIPTOFANUL
-se elimina ca 5-hidroxiindolacetic
-regleaza musculatura bronsica
-stimuleaza tonusul musculaturii intestinale
-in glanda pineala este convertita in melatonina.
-Melatonina rezulta in glanda pineala din serotonina.
HORMONI MEDULOSUPRARENALI
Glanda suprarenala este o glanda endocrina dubla, corticala si medulara care se deosebeste prin origine embrionara, structura si functie.
In medulosuprarenala se produc catecolaminele care sunt:
- DOPAMINA
- NOREPINEFRINA (NORADRENALINA)
- EPINEFRINA (ADRENALINA).
-sunt amine biologic active
-DOPAMINA si NOREPINEFRINA functioneaza ca si neurotransmitatori in creier.
– NOREPINEFRINA si EPINEFRINA sunt sintetizate in medulosuprarenala.
-Precursor: TIROZINA
TIROZINA„DOPA„DOPAMINA„NOREPINEFRINA„EPINEFRINA
– tirozina sub actiunea unei hidroxilaze trece in DOPA-(nu este catecolamina)
– DOPA sub actiunea unei decarboxilaze cu eliminarea unui CO2 trece in dopamina
– DOPAMINA sub actiunea unei hidroxilaze trece in NOREPINEFRINA
– NOREPINEFRINA sub actiunea unei transferaze specifice trece in EPINEFRINA
Degradarea catecolaminelor
Necesita 4 enzime:
- monoaminoxidaze (MAO)
- catecol-O-metil-transferaza (COMT)
- aldehid-dehidrogenaza
- aldehid-reductaza.
Actioneaza in ficat si rinichi.
DOPAMINA se elimina ca acid homovanilic in urina.
NOREPINEFRINA si EPINEFRINA se elimina ca acid vanil-mandelic.
In boala Parkinson exista un deficit de dopamina in SNC.
Norepinefrina sau serotonina cu actiune scazuta se asociaza cu depresia mentala.
HORMONII GLANDEI TIROIDE
Deriva din TIROZINA si au iod in structura.
Acestia sunt:
- T4 sau tiroxina sau tetraiodtironina
- T3 sau triiodtironina
Tiroglobulina are multa tirozina care se suplineste cu iod, rezultand mono si diiodtirozina care se uneste si formeaza T4 si T3.
Hormonii tiroidieni se formeaza in interiorul moleculei de tiroglobulina.
Au rol anabolic desi au fost considerati hormoni catabolici
HORMONI PEPTIDICI SI PROTEICI
INSULINA
-Hormon polipeptidic produs de celulele β ale insulelor Langerhans. Este cel mai important hormon hipoglicemiant. Are efect anabolic.
Are 51 de aminoacizi asezati in doua lanturi polipeptidice A si B unite prin doua punti disulfidice.
- Lantul A are 21 de aminoacizi
- Lantul B are 30 de aminoacizi
Intre lantul A si B exista doua punti disulfurice, iar in interiorul lantului A mai sunt doua punti disulfurice.
Biosinteza in vivo porneste de la preproinsulina, rezulta proinsulina, care eliminand peptidul C devine insulina.
Glucoza este cel mai important stimul pentru secretia de insulina.
Aminoacizii si hormonii gastrointestinali stimuleaza secretia de insulina.
GLUCAGONUL
Hormon polipeptidic secretat de celulele α (alfa) ale insulelor Langerhans.
Impreuna cu epinefrina, cortizolul si hormonul de crestere este cel mai important hiperglicemiant din organism.
PARATHORMONUL
Secretat de glandele paratiroide (asezate pe fata posterioara a tiroidei).
Este un polipeptid format din 84 resturi de aminoacizi.
Cand concentratia calciului scade stimuleaza cresterea concentratiei de parathormon, iar cand concentratia calciului creste are efect contrar.
CALCITONINA
-secretata de TIROIDA
-este un polipeptid care scade concentratia plasmatica de calciu, prin scaderea resorbtiei osoase de calciu, prin inhibarea activitatii osteoclastelor.
-Concentratia mare de calciu stimuleaza eliberarea de calcitonina
NEUROHORMONII HIPOTALAMICI
Hipotalamusul secreta hormoni care prin sistemul venos portal hipofizar ajung la hipofiza anterioara unde stimuleaza sau inhiba secretia hormonilor hipofizei anterioare.
Hormoni hipotalamici si ai hipofizei anterioare afectati
HORMON HIPOTALAMIC | HORMON HIPOFIZAR AFECTAT |
1.Hormonul de eliberare a corticotropinei (CRH) | – Hormonul ADENOCORTICOTROP |
2.Hormonul de eliberare a gonadotropinei | – Hormonul LUTEINIZANT (LH)- Hormonul FOLICULOSTIMULATOR (FSH) |
3. Hormonul de eliberare a hormonului de crestere | – Hormon de crestere (STH) |
4.Hormonul de inhibare a eliberarii hormonului de crestere | – Hormon de crestere (STH) |
5. Hormonul de eliberare a tireotropinei(TRH) | – Hormon de stimulare a tiroidei (TSH)(tireotropina) |
HORMONII
Sunt factori de reglare, care alaturi de SN determina nivelul activitatilor celulare. Sunt produsi in organism in structuri celulare.
Clasificare
Dupa natura structurii producatoare:
1) hormoni glandulari
2) hormoni de neurosecretie
3) hormoni glandulotropi
4) hormoni tisulari
5) substante mediatoare.
Dupa structura chimica a subst hormonale deosebim:
6) hormoni derivati din aminoacizi (AA)
7) hormoni derivati din peptide si proteine
8) hormoni derivati din lipide
Dupa solubilitate:
Hormoni hidrosolubili
1. H. paratiroidian
2. Calcitonina
3. H. de crestere
4. H. foliculostimulator (FSH)
5. H. luteinizant (LH)
6. Prolactina
7. ACTH
8. TSH
9. Vasopresina
10. Gastrina
11. Secretina
12. Glucagon
13. Insulina
14. Angiotensina II
15. Catecolaminele
Hormoni hidrofobi:
- Cortizolul
- Estradiolul
- Progesteronul
- Testosteronul
- Triiodtironina
- Tiroxina
- Calcitriol
Mecanism de actiune
Toti hormonii se leaga de receptori specifici, localizati in interiorul celulei tinta. Exista un al doilea mesager folosit pentru a transmite mesajul in interiorul celulei tinta (AMPc, ioni de calciu, inozitol trifosfatul si diacilglicerolul.
HORMONI DERIVATI DIN AMINOACIZI
HISTAMINA
-hormon tisular, se gaseste in: – plamani,
– tegumente,
– tract gastro-intestinal.
–Precursor: HISTIDINA
-Stimuleaza secretia gastrica;
-Histamina joaca rol in ciclul somn-veghe-somn.
SEROTONINA
-Hormon tisular, produs de SNC (hipotalamus) in: – intestin
– splina;
– plamani.
–Precursor: TRIPTOFANUL
-se elimina ca 5-hidroxiindolacetic
-regleaza musculatura bronsica
-stimuleaza tonusul musculaturii intestinale
-in glanda pineala este convertita in melatonina.
-Melatonina rezulta in glanda pineala din serotonina.
HORMONI MEDULOSUPRARENALI
Glanda suprarenala este o glanda endocrina dubla, corticala si medulara care se deosebeste prin origine embrionara, structura si functie.
In medulosuprarenala se produc catecolaminele care sunt:
- DOPAMINA
- NOREPINEFRINA (NORADRENALINA)
- EPINEFRINA (ADRENALINA).
-sunt amine biologic active
-DOPAMINA si NOREPINEFRINA functioneaza ca si neurotransmitatori in creier.
– NOREPINEFRINA si EPINEFRINA sunt sintetizate in medulosuprarenala.
-Precursor: TIROZINA
TIROZINA„DOPA„DOPAMINA„NOREPINEFRINA„EPINEFRINA
– tirozina sub actiunea unei hidroxilaze trece in DOPA-(nu este catecolamina)
– DOPA sub actiunea unei decarboxilaze cu eliminarea unui CO2 trece in dopamina
– DOPAMINA sub actiunea unei hidroxilaze trece in NOREPINEFRINA
– NOREPINEFRINA sub actiunea unei transferaze specifice trece in EPINEFRINA