Sucurile carbogazoase, responsabile de obezitate

Teste de laborator

In completarea examinarii fizice este de preferat sa se efectueze o serie de analize de laborator, atat pentru evaluarea starii initiale, cat si pentru a urmari evolutia. Analizele de rutina sunt hemoleucograma, glicemie, transaminaze, VSH, fibrinogen, calcemie, sideremie, sumar de urina si profilul lipidic ( colesterol total, HDL, LDL, trigliceride, lipemie), care are o importanta speciala mai ales pentru persoanele supraponderale.

Optional sau la nevoie se pot efectua si EKG, radiografie pulmonara, audiometrie, evaluar oftalmologica, ecografie abdominala, spirometrie (evaluarea functiei respiratorii) , evaluarea ORL, evaluarea psihologica.

Cati dintre voi nu si-au spusNu mananc aproape nimic si totusi ma ingras„?

Chiar daca mananci foarte putin si ai grija sa nu depasesti rata calorica zilnica, dar bei sucuri din comert in fiecare zi, e bine sa stii unde este problema.

Oamenii au tendinta sa subevalueze cantitatea de calorii pe care o ingera zi de zi si unul dintre aspectele pe care il scapa din vedere, de cele mai multe ori, este aportul de bauturi racoritoare.

Din toate categoriile, fie ele „naturale„, cu sau fara acid, sucurile sunt daunatoare in primul rand sanatatii. Un litru de racoritoare aduce cam 500-800 de calorii in plus pentru organismul tau.

Mai ales daca ai si un regim de viata sedentar, efectele sucurilor artificiale se vor vedea imediat.

In Romania exista peste 3,5 milioane de obezi si alte cateva milioane de supraponderali (cu IMC intre 25 si 29,9), iar specialistii spun ca, pe langa mancarea nesanatoasa si regimul de viata sedentar, sucurile carbogazoase sunt unul dintre factorii favorizanti. Peste Ocean, oamenii de stiinta sunt preocupati din cauza consumului exagerat de carbogazoase.

Studiile recente au demonstrat ca, pe cat se consuma mai multe astfel de bauturi, cu atat scade consumul de lapte si fructe proaspete, iar asocierea cu diabetul zaharat tip 2 este direct proportionala. Desigur ca nu doar consumul acestor produse se face vinovat de obezitate, insa este in top.

Ceea ce este interesant este ca cercetatorii spun ca aportul regulat de sucuri cu un continut important de carbohidrati are un efect si mai daunator, mai precis accentueaza senzatia de foame, deregleaza mecanismul satietatii si modifica „pofta de dulce” a oamenilor, facandu-i sa prefere alimentele dulci, mai mult decat in cazul celor care nu beau cantitati mari de suc.

Pe de alta parte, oamenii care consuma o cantitate mare de bauturi racoritoare indulcite nu reduc aportul caloric provenind din alte alimente. Asadar, aportul total de calorii este cu mult mai mare decat necesarul unui om pentru a isi mentine o greutate normala.

Un studiu realizat pe un esantion de aproape 100 de mii de femei a demonstrat ca sucurile atrag aparitia diabetului zaharat de tip 2. Pe langa asta, sucurile contin si elemente cancerigene. Pentru culturisti si practicantii sporturile cu greutati mari, parerile specialistillor in legatura cu sucurile carbogazoase sunt impartite.

Desi sunt o sursa suplimentara de carbohidrati si au rol energizant, racoritoarele au calorii multe si inutile. In plus, daca sunt consumate inainte de antrenament, pot ingreuna efectuarea exercitiilor. Chiar daca efectele negative sunt mai multe decat cele pozitive, niciun specialist nu spune concret ca trebuie sa renuntam la astfel de produse, insa spun ca trebuie sa existe o moderatie.

Cafeaua pericliteaza performantele culturistului

Cafeau, banala noastra cafeluta servita la diferite ore, in diverse ocazii, substituent al paharelului de tarie la o sueta indiferent de forma de prezentare, fie turceasca, la nisip, expresso, capuccino sau frape ori la filtru este tentanta, irezistibila. Adaugand acestei fade enumerari gustul placut, aroma deosebita sustinuta mediatic prin reclamele ce apar in media si pe suporturile out door iti vine foarte greu sa rezisti tentatiei.

Pe langa toate cele mai sus enumerate mai exista inca ceva ce tine cu adevarat de coarda sensibilitatii sufletesti si anume ca prepararea si servirea cafelutei se constituie, prin ele insele in adevarate ritualuri ce jaloneaza viata noastra cotidiana, chiar fara malitizitate, am putea sa spunem ca , face parte din aspectele mondene ale vietii, este ceva de bon ton, ceva care ” da bine”.

Servirea unei cafe frape pe terasa unui local chic este cam tot ce-ti poti dori, iar dimineata cand ti se lipesc pleoapele, o cafea aromata este un adevarat impuls in a te da jos din pat si a incepe o nou zi de munca.

Cele enumerate mai sus se constituie, oarecum in aspectele placute legate de servirea cafelei, aspecte de care suntem strans legati si care se constituie intr-o adevarata dependenta fata de aceasta licoare. Dincolo de placerea cafelei cu tot ce este legat aditional de aceasta, exista si o latura mai putin placuta.

E bine sa fi constient ca exista si aceste aspecte nu tocmai placute legate de cafea si drept urmare cafeaua sa ramana o simpla placere si sa nu devina unul dintre multiplele vicii care afecteaza organismul.

Studiile arata ca in cantitati moderate, cafeaua nu are efecte adverse, cantitati moderate insemnand o cana , maximum doua pe zi.

Pe buna dreptate se pune intrebarea, ce se intampla cu organismul daca se intrece aceasta limita? Trebuie sa fim constienti din capul locului ca, cafeaua are un puternic efect diuretic, consumul in exces ducand la o permanenta stare de deshidratare a organismului, iar efectul va fi unul de oboseala, de lipsa de vlaga, de absenteism generalizat si nici decum de potentare a energiilor benefice. In lumina celor sus mentionate trebuie ca, din punct de vedere al mentinerii hidratarii organismului pentru ficare cana de cafea bauta sa bem trei sau patru pahare cu apa, ptr fiecare cafea in parte pe care o bem. Consumul atator lichide genereaza o stare de disconfort permanenta si de moleseala despre care am mai amintit. Nu am amintit faptul ca ingerand atatea lichide ingreuiem in permanenta aparatul digestiv, se dilueaza intr-o proportie alarmanta concentratia sucului gastric, ceea ce mai ales in cazul metabolizarii lipidelor si a proteinelor nu aduce absolut nimic bun, deoarece din stomac bolul alimentar trece in intestinul subtire iar aici prin intermediul procesului osmozei se realizeaza schimbul de materie, iar drept urmare a unei digestii superficiale organismului nu-i este asigurat necesarul energetic scontat.

PAIN – NO

Nimic nu poate opri mai repede un culturist hardcore ca tendinita. Daca suferi de tendinita, sau vrei sa o eviti, noi iti spunem cum sa te antrenezi sa eviti durerea.

Un accident aproape traumatic, nu chiar ca si cand partenerul tau scapa o gantera grea pe piciorul tau, sau cand alunexi in timp ce executi impins de la piept pe banca cu gantere, insa putine probleme afecteaza mai mult un culturist ca tendinita. Din cauza combinatiei de durere si inflamatie , conditia este amagitoare si cruda pentru culturistii care se angajaza in miscari repetitive. Te poate forta sa reduci antrenamentul, sau sa fie atat de sever sa te opreasca complet.

Tendinita este o inflamatie a tesutului conjunctiv care ataseaza muschii de oase. Tendoanele transmit forta generata de muschi oaselor. Prin urmare sunt mediatori importanti in contractia musculara. Aceasta relatie insa ii pune in pericol, deoarece fiecare contractie musculara streseaza tendoanele. Cauza cea mai comuna a tendinitei, dar nu singura este suprautilizarea (adica repetarea unor miscari atat de frecvent incat devin destructive structurilor implicate).

Atletii ca inotatorii, gimnastii, jucatorii de tenis si basball, doar ca sa numim cativa, sunt extrem de vulnerabili la aceasta afectiune, nici un atlet nu e mai susceptibil ca si culturistul. De fapt culturismul pare sa fie reclama pentru tendinita pentru ca implica cei mai duri factori de risc: contractii musculare intense, miscari repetitive si greutati mari. Iar afectiunea nu face exceptii, ataca atat veteranul cat si incepatorul. Totusi, tendinita poate fi evitata intelegand pe deplin factorii de risc si facand tot posibilul  sa-l neutralizezi. Daca suferi de tendinita, iti spunem cum sa tratezi eficient simptomele.

Factori de risc

In culturism sunt cinci factori de risc majori ai tendinitei.

1. Avansezi prea repede in antrenament. Asta include cresterea volumului, greutatii si / sau repetarilor prea abrupt. Volumul antrenamentului n-ar trebui marit niciodata cu mai mult de 10% intr-o saptamana; ar trebui crescut controlat. Daca incerci sa ridici ceva mult prea greu cand nu esti pregatit fizic este o cale sigura sa stresezi exagerat tendoanele.

Muschii sunt mai bine echipati sa suporte greutatile, dar la greutati foarte mari tendoanele sunt cele care ar trebui sa va ingrijoreze.

Redu  stresul alternand programul de antrenament greu-mediu-usor.

De exemplu ai putea face cinci seturi a cinci repetari (5×5) la prese pe banca, dupa aceea 4×8 la antrenamentul mediu si 3×10-12 in ziua usoara. Metoda va reduce semnificativ efortul tendoanelor si s-ar putea sa aiba un efect benefic surprinzator si pe cresterea masei musculare si putere, fiindca exista un echilibru intre perioada de regenerare si stres.

2. Odihna insuficienta intre antrenamente. Sunt nevoie de 48-72 ore pentru regenerarea completa a tesuturilor moi (muschi, tendoane) dupa un antrenament viguros. Daca antrenezi aceste structuri inainte de regenerarea totala limitezi cresterea masei si puterii si cresti riscul tendinitei.

Culturismul nu este centrul de pregatire a noilor recruti in marina, unde trebuie sa continui chiar daca esti deja la pamant – asta-i catabolism. Tu ai nevoie de anabolism, si ca sa il ai, este nevoie de odihna adecvata intre antrenamente sa cresti si sa eviti tendinita.

3. Utilizarea biomecanicii proaste la exercitii. Tehnica potrivita este esentiala in evitarea tendinitei.

Daca pozitia si forma este nepotrivita, tendoanele sunt supuse la micro-traume, care daca se repeta ar putea cauza schimbari destructive (cicatrici pe tesuturi). Nu sacrifica forma corecta niciodata pe seama greutatilor mari. Daca nu esti sigur de tehnica ta, cere-i sfatul unui antrenor.

4. Dezechilibru de forta intre muschi opusi. Este o problema in multe zone rosii (vezi ,, Zonele rosii ale tendinitei”) cum ar fi umerii, coatele si genunchii. Relatia dintre piept si spatele superior este un exemplu potrivit. Daca pectoralii sunt considerabil mai puternici ca muschii spatelui, esti mai expus problemelor tendoanelor la umeri.

O cale simpla de a verifica dezechilibrele este sa determini cate seturi executi pentru grupe musculare opuse in fiecare saptamana (bicepsi vs. tricepsi, piept vs. spate, femurali vs. cvadricepsi). Ar trebui sa fie aproximativ la fel. Daca nu este asa, s-ar putea sa fi nevoit sa reorganizezi distributia exercitiilor sa-ti echilibrezi musculatura.

Reclame

Un gând despre „Sucurile carbogazoase, responsabile de obezitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s